MATE Körforgás

Mate körforgás

Utolsó frissítés: 2022 július 25.


 

Az antropogén éghajlatváltozás különféle hatásokkal érinti a világot, és főként az elmúlt évtizedekben megnövekedett üvegházhatású gázok kibocsátásának köszönhető. Ezek a kibocsátások a fogyasztási cikkek előállításához és a modern életszínvonalhoz szükséges energia biztosításához kapcsolódnak, beleértve annak logisztikáját is.

Jelenleg a világ népességének 42%-ának megélhetése a mezőgazdaságtól függ. Éppen ezért fontos, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar olyan megoldásokat dolgozzon ki, amelyek erőteljesen hozzájárulnak a fentarthatósági célok megvalósításához. Ennek egyik széles körben elismert eszköze lehet a körforgásos gazdaságra való átállás. Bár a világ gazdaságának csak mintegy 9%-a körforgásos, globális kezdeményezéseknek lehetünk tanúi ennek a megváltoztatása érdekében. A lineáris gazdasággal (take-make-use-dispose) ellentétben a körforgásos gazdaság (grow-make-use-restore) koncepciója egy zárt gazdasági modell, amely a pazarlás és az erőforrások felhasználásának csökkentését célozza. Az erőforráspazarlás mérséklése elsődlegesen a zárt hurkú ciklus révén valósul meg, hiszen egyetlen folyamat kimenete sem megy veszendőbe, hanem valami más, egy új bemenetévé válik. A körforgásos gazdaság mezőgazdasági vonatkozásai a tudományos kutatások egyik fókuszterületét képezik és számos olyan új kutatási eredmény látott napvilágot az elmúlt időszakban, amelyek igyekeznek azokra a kurrens területekre fókuszálni, amelyek a leginkább támogathatják a körforgásos gazdaságra történő átállást. Ennek keretében komoly előre lépések történtek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban alkalmazott technológiai megoldások (pl. a nanotechnológia), az egyes alapanyagok fenntarthatósága (pl. a foszforgazdaság), az élelmiszergazdaság (pl. az élelmiszer-pazarlás, fenntartható gabonatermesztés), a regeneráció és biogazdálkodás (pl. műtrágyafejlesztések), az energetika (pl. a bioenergia) és a hulladékgazdálkodás (pl. a mezőgazdasági hulladék újrahasznosítása) vagy akár a biogazdaság és a biológiai sokféleség vonatkozásában.

A Körforgásos Gazdaság Elemző Központ elsődleges rendeltetése, hogy átfogó képet nyújtson a hazai és a nemzetközi körforgásos gazdasági kutatási eredményekről és maga is hozzájáruljon tudományos kutatásaival, ismeretterjesztő anyagaival, rendezvényeivel a fenntarthatósági átálláshoz.