Virtuális standok

MATE Market

Utolsó frissítés: 2023 június 30.

Resysten Hungary Kft.

A Resysten Hungary Kft. kilenc éve küzd a fenntarthatóságért kémiai fejlesztésen alapuló védőbevonataival. A cég aktuális projektje keretén belül olyan bevonatképző anyagot dolgoz ki, amely képes semlegesíteni a környezetre káros anyagok -így például a benzin és a nitrogén-oxid hatását.

A projekt során kidolgozott műszaki megoldásnak elsősorban a környezetvédelem területén jelentkezik társadalmi-gazdasági haszonnal, ugyanis az NOx gázok többek között hozzájárulhatnak oxidatív, fotokémiai szmog kialakulásához, melynek eredményeként az ózonkoncentráció növekedését idézik elő, emellett a lehetséges magasabb légköri oxidációjuk során keletkező nitrátvegyületek (pl. salétromsav) felelőssé tehetők savas esők kialakulásáért is. Az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásuk elsősorban a szív- és érrendszeri-, légzőszervrendszeri megbetegedések, valamint immungyengeség formájában nyilvánul meg.

Míg az egyes ipari folyamatokban és járművekben elvileg lehetőség van a keletkező NOx vegyületek emisszióját megelőző, vegyszerigényes eliminálására, addig a jellemzően kisebb mértékű immisszió direkt, lokális mérséklésére a vegyszermentes és gazdaságos fotokatalitikus eljárások jelenthetnek megoldást. Ezen eljárások NOx-immisszió csökkentésére irányuló felhasználását azonban korlátozza, hogy a különösen toxikus NO2 átalakulását eredményező, kereskedelmi forgalomban kapható félvezető fotokatalizátorokon nem, vagy csak alacsony konverzió mellett játszódik le. Ennek kiküszöbölésére nagyobb szelektivitású katalizátorok fejlesztésére van szükség: e téren különösen ígéretesnek bizonyulnak a platina-, vanádium- vagy volfrám tartalmú fotokatalizátorok, melyek közül tulajdonságaik, ill. ára miatt a volfrám a legígéretesebb. Az így kifejlesztett fotokatalizátorok felületi immobilizálása révén pedig olyan kompozit vékonyrétegek preparálhatóak, melyek tetszőleges anyagi minőségű felületeken hatékonyan képesek fotooxidációs úton eliminálni az egészségre, ill. környezetre is káros NOx gázokat.

resysten.hu

Greencent

A Greencent egy startup vállalkozás, amelynek fő célja, hogy motiválja a cégeket, az önkormányzatokat, illetve az egyetemeket a CO2-kibocsátás csökkentésében. Ennek érdekében dolgozták ki zöld hűségpont rendszerüket, amelynek legfontosabb része a telefonos alkalmazásuk, amelyen belül a felhasználóknak lehetőségük van a környezetvédelmi teljesítményük mérésére és pontok gyűjtésére is.

Partereink olyan, helyi üzletek, szolgáltatók és intézmények lehetnek, akik helyben előállított környezetbarát termékeket forgalmaznak, ilyen szolgáltatásokat nyújtanak, vagy kulturális és sporteseményeket tartanak.

A rendszer működése 4 egyszerű lépésből áll:

1. A vásárlók a szolgáltatás igénybevételéért rendszeres havidíjat fizetnek a felhasználók száma alapján.

2. A vásárlói regisztráció után a felhasználók beregisztrálhatnak a vásárló cég vagy intézmény csoportjába, és elkezdik gyűjteni a Greencenteket.

3. Az összegyűjtött Greencenteket a partnereik környezetbarát ajánlataira költhetik el.

4. A vásárlók láthatják az aktuális CO2 megtakarításokat, és könnyen gyorsan megoszthatják azt médiafelületeiken.

greencent.io

PV TRANSPARENCY

A PV Transparency régóta elkötelezett abban, hogy feltérképezze és bemutassa, hogy milyen hasznos is a napenergia alkalmazása. A cég ennek érdekében saját maga fejleszt napelemes felmérő szenzort és applikációt is, amelyek működése a mesterséges intelligencián alapul.

GreenBee Dekor Kft.

A GreenBee Dekor Kft. missziója, hogy meghonosítsa a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot a csomagolástechnikában és a reklámajándékok világában. Ezt szolgálja legfontosabb termékük, a magpapír, amely biológiailag lebomló, környezetbarát anyag. A gyakorlatilag végtelen felhasználási lehetőséget kínáló termék a használat után el is ültethető, hiszen a nevében foglaltak szerint virágmagokat tartalmaz.

Igazi kuriózumként Magyarországon a GreenBee Dekor Kft. elsőként kezdett bele a magpapírok nagy tételben történő forgalmazásába. A magpapírra könnyű nyomtatni, a forgalmazásukban 2 féle vastagságban, különféle méretekben, nyári virágmagok magkeverékével kapható, és tetszőleges formára vágható. Saját és partneri nyomdai kapacitásukkal, tintasugaras technológival, vízbázisú tintával dolgoznak, így maga a nyomtatás is környezetbarát, nemcsak a termék.

Papír alapú termékként a magpapír promóciós termékek univerzálisak, és a vertikális piacok széles skálájához igazíthatók. Legyen szó különféle iparágakról, bármilyen típusú (pl. vállalati, esküvői) rendezvényekről, ezek a különleges termékek garantáltan figyelemfelhívóak és nagy sikert aratnak!

greenbeedekor.hu - WEBSHOP

NiBi Care Franchise Kft.

A NiBi Care Franchise Kft. a Nini's PET CARE magyar márka megálmodója, mely márka elsődleges célja, hogy a háziállat-ápolási és -szolgáltatási iparágban olyan innovatív megoldásokat dolgozzon ki, amelyek elősegítik az ökológiai lábnyom csökkentését. A Zöld E-EXPO keretén belül a cég a kutyasampon utántöltő csomagolási rendszerét prezentálja.

Megalkották egy 100%-ban újrahasználható alumínium kutyasamponos „örökflakont", amely újratölthető, éveken át használható és korlátlanul újrahasznosítható, így tökéletes kiegészítője a környezettudatos kutyás háztartásoknak. Ezt kiegészítve pedig létrehoztak 3 féle nagyobb kiszerelésű utántöltőt. Így segítik csökkenteni az egyszer használatos műanyag hulladék mennyiségét. Ráadásul az, hogy fenntartható, nem jelenti azt, hogy ne lehetne stílusos. Az „örökflakon" nem rozsdásodik, pumpás kiszerelésben kapható, így könnyű használni, gyakorlatilag egy életen át használható, a kupakos utántöltő kiszerelések bármelyikével könnyen újratölthető, hulladékmentes, fenntartható, újra felhasználható alumíniumból készült.

ninispetcare.com - WEBSHOP

Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára, az Ezüsthegyi Könyvtár Budapest harmadik kerületében közkönyvtárként és kulturális közösségi színtérként működik a kerület önkormányzatának fenntartásában. Küldetésük, hogy intézményük a könyvtári alapfeladatokon túl, rendezvényhelyszínként, közösségi térként vegyen részt a vonzáskörzet kulturális életében és aktívan kapcsolódjon a helyi társintézmények és civil közösségek kulturális, közösségi, lokálpatrióta, valamint zöld kezdeményezéseihez. A Magkönyvtár, mint kezdeményezés ezeket a célokat szolgálja.

A könyvtári szolgáltatásokon felül zöldkönyvtári szolgáltatásokat is nyújtanak látogatóinknak. Ezek olyan könyvtári környezetre formált szolgáltatások, melyek fő szellemisége a környezettudatosság. A speciális szolgáltatások jellemzői esetenként párhuzamosságot mutatnak egyes könyvtári szolgáltatással, sőt könyvtáros kompetenciákat igényel szakszerű működtetésük.

A zöldkönyvtári szolgáltatás, az úgynevezett magkönyvtár, mint szolgáltatás nem saját ötlet, de ők adaptálták először a hazai közkönyvtárak közül. A magkönyvtár működése hasonló a dokumentumok kölcsönzéséhez: a vetés időszakában ingyen elvihetők a magcsomagok, de a termő időszak végével, a magfogás után ugyanazt a mennyiséget vissza kell adni. Abban az esetben, ha nem magtermő a növény, akkor más magot is elfogadnak. A vetőmagok könyvtárszakmai módszertannal kerülnek feldolgozásra és szolgáltatásra. A magok úgynevezett magcsomagokban, fajtánként találhatóak meg a magkönyvtári rendszerben. A magcsomagokban nagyjából 1 balkonládányi mennyiségű vetőmag található. Ezeket a magcsomagokat katalóguskártyára tűzik, ami tartalmazza a termesztéshez nélkülözhetetlen információkat. A kölcsönzést a kölcsönzőkártya, valamint könyvtári nyilvántartás segítségével regisztrálják.

platankonyvtar.hu

Bibo Franchise Kft.

12 évvel ezelőtt a Bibo Franchise Kft. azzal a céllal jött létre, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen és gyártson, melyek használatával a vendéglátó- és szállodaipar közvetlenül csökkentheti környezeti lábnyomát, úgy, hogy a fenntarthatóságból eredő többletköltséget ezzel ne kelljen megfizetnie. A Zöld E-EXPO keretében a cég a fenntartható körforgásos gazdálkodási modellt mutatja be.

A cég párhuzamosan négy ágazatban menedzsel kutatás-fejlesztési programokat, azzal a céllal, hogy a végfelhasználók számára környezeti lábnyommentes termékeket tegyen elérhetővé, valamint azok napi működésbe való integrációját fenntartható szolgáltatásain keresztül biztosítsa. Ez a négy terület a bio-vegyipari és kozmetikai kutatás-fejlesztés, a bioműanyag kutatás-fejlesztés, az informatikai kutatás-fejlesztés és a környezetirányítási rendszerfejlesztés. Fenntartható gyártóegységeikben Bio-vegyipari és kozmetikai termékek, bioműanyag termékek, öko papírtemékek gyártásával foglalkoznak fenntartható csomagolóüzemben. A kereskedelmi folymataik is fenntartható szemléletben, lokális modellt alkalmazva karbonsemleges logisztikával valósul meg. Fenntartható szolgáltatásaik között a fenntarthatósági tanácsadás - green set up, visszagyűjtési rendszer - Zero waste program és a fenntartható fesztivál - green fest projekt szerepel. Ezeken felül újrahasznosítási rendszerükben a klasszikus műanyag termékek és organikus termékek újrahasznosítását valósítják meg, valamint erőteljes a társadalmi szerepvállalásuk.

bibo.hu - WEBSHOP

Rising.eco Kft.

A Rising.eco Kft. a klímaváltozásra kínál választ azzal, hogy igyekszik a gazdaság szereplőinek olyan hardveres és szoftveres megoldást kínálni, amely lehetővé teszi az energiaközösségek összekapcsolását, menedzselését, energiaelosztását és elszámolását. A cég munkatársai ennek érdekében alkották meg energiaközösség-üzemeltető operációs rendszerüket.

rising.eco

Energiaközösségek kialakítása, jogi szabályozottságuk kidolgozása

Dr. Bucsek Péter, dr. Laza Margit ügyvédek és dr. Győrky Erika jogász annak érdekében fogott össze, hogy az itthon még gyerekcipőben járó energiaközösségek jogi szabályozásának kialakítását elősegítse. A fellépésüket az egész világban zajló energiaválság motiválta -nem véletlenül fogalmaztak meg javaslatokat az önkormányzati intézmények zöld energiával való fenntartására.

Naphéj rendszer

Endrédi Ádám innovációjának a lényege, hogy a sokszor igen költséges és ormótlan napelem-parkokkal szemben kínáljon egy olcsóbb és esztétikusabb alternatívát. Erről szól a Naphéj rendszer.

Az ipari parkokban mindig található egy legalább épület méretű, de azt méretében általában túlszárnyaló parkoló ami többnyire kihasználatlan üres felület. A "naphéj" pont ezt a lehetőséget célozza. Egy lábakra állított feszített kétszer hajlított kötél hálóra illesztett napelem rendszerrel ki lehet használni az adott lehetőségeket. A parkoló felületekre csak pontszerűen lehet letámasztani, hogy azok ne veszítsék el funkciójukat. Ezért oszlopokat helyeznek el a parkoló területén. Ezek különböző magasságúak, amely később fontos lesz a szerkezet merevsége miatt. Az oszlopok csúcspontjait drótkötéllel kötik össze majd a kapott hálót besűrítik további drótkötelekkel. Így egy felülnézetből szabályos hálót kapunk melynek mezőit napelem méretűre hagyjuk. A kialakult háló mezőket feltöltik napelemekkel és kész van a rendszer.

Azért van szükség a különböző magasságú oszlopokra mert így egy kétszer hajlított felületet kapunk (nyerget) ami egy feszes rendszerként tud együttműködni, ezzel merev szerkezetet alkotva. A mezőkbe nem hagyományos napelemeket kell helyezni, hanem az azoknál sokkal könnyebb hajlékony napelemeket amelyek könnyűek és alakváltozásra alkalmasak, viszont nem járnak hatékonyság csökkenéssel. A naphéj rendszer jól tud illeszkedni a már említett ipari parkos környezetbe. De ezen kívül sok más területen is könnyedén kiválthatja az aktuálisan használt megoldásokat vagy akár új helyekre hozhatja el a napenergiát mint alternatív energia forrást. Például bevásárlóközpontok parkolójában. Illetve új lehetőségeket nyit meg durvább természeti viszonyokkal bíró területeken. Nem kell alkalmazkodni a mondjuk sziklás terephez hiszen csak néhány ponton érintkezik a talajjal. Így hegyes vidékeken vagy tengeri területeken is jól alkalmazható. Azzal, hogy ez a rendszer megoldja a telepítés okozta nehézségeket egy új szegmense nyílik meg a lehetőségeknek, ami eddig nem volt opció.

Paner Kft.

A Paner Kft. számára a Zöldinnováció energiamegtakarítást, racionalizált forrásfelhasználást és környezetvédelmet jelent. A cég a Zöld E-EXPO keretében a bontás nélküli vezetékrehabilitációs megoldását szemlélteti.

A hibás csővezeték környezetszennyező, környezetterhelő és komoly ivóvíz-veszteségeket okoz. A feltárásos javítás alatt, a hagyományos eljárások forgalomkorlátozást, talajmozgatást, óriási munkaterületet igényelnek, komoly zaj és porterhelés, stressz övezi a sokszor hetekig elhúzódó munkálatokat. A régi, kicserélt csövek hulladékként halmozódnak fel, a feltört betonnal, falazattal együtt, kárba vész az előzőekben ráfordított munka, energia és anyag.

A közterületeken csakúgy, mint az otthonokban pótolhatatlan burkolatok sérülnek meg a felszedéskor. A csőcsere teljes időtartama alatt, helyettesítő megoldást kell biztosítani, vagy használaton/ üzemen kívül kell helyezni az ingatlant. Ez tovább növeli a logisztikai ráfordításokat. Bizonyos helyeken, mint pl. egy pályaudvar vagy egy gyártóüzem, elképzelhetetlen, hogy csőcsere miatt hosszabb időre leálljon a termelés.

A meglévő, sérült vagy meggyöngült csövek belsejében elvégzett munka lehetővé teszi, hogy a vezeték környezetében élőket vagy dolgozókat minimális időre vagy szinte egyáltalán nem gátoljuk a megszokott tevékenységeikben, a talaj és/vagy falbontással járó káosz és hosszadalmas elkészüléssel szemben. Gépeik emberi erővel mozgatható méretűek, kevés helyet foglalnak, gépjárműveink, normál parkolóban elférnek. A lakók vagy dolgozók akadályoztatása minimális. Az innovatív eljárással 12-24 órán belül biztosan átadnak egy-egy rehabilitált szakaszt, nem marad munkagödör, állványzat, hulladék.

paner.hu

Büchl Hungária Kft.

A BÜCHL cégcsoport egyik legfontosabb jelenlegi fejlesztése a Clever Waste névre hallgató informatikai szoftvercsomag, ami teljeskörű digitális megoldást kínál az egyre bonyolultabbá váló hulladékártalmatlanítási folyamatokra. A fejlesztés digitális innovációt jelent a hulladékgazdálkodásban.

A rendszer digitális megoldást biztosít az ügyfélnek a hulladékszállítási igény leadásától kezdve egészen addig, hogy adatokat kapjon a kiállításra kerülő számlákhoz. A Clever Waste® komplexitása ellenére egyszerűen áttekinthető, gyors és biztonságos. Egyszerűségét nagyban köszönheti moduláris felépítésének, ami segítéségével különböző üzleti folyamatokhoz különböző platformfüggetlen felhasználói felületeket biztosít. Ezek között a legfontosabbak, hogy az Ügyfél Portal az ügyfelek számára érhető el, az Admin app azok részére, akik a törzs adatokért felelősek, a Munkatervező felület (Dispo app) a diszponenesek munkáját segíti, a Sofőr app pedig a tehergépjárművezetők számára elérhető okostelefon applikáció.

A tejesen digitalizált folyamat lehetővé teszi, hogy a jogszabályi követelményeknek figyelembevétele mellett minimálisra csökkentse a papírfelhasználást, ebbe beleértve a logisztikai, az adminisztrációs és akár a számlázási folyamatokat is. További előny, hogy az összes üzemeszköz (konténer, gépjárművek stb.) pontos helye és a hozzájuk tartozó tevékenységek is visszakövethetőek. A Clever Waste® tehát fontos része a BÜCHL digitalizációs és fenntarthatósági stratégiájának, mivel ezek a megoldások csökkentik a várakozási és üresjárati időket, lerövidítik a távolságokat ezzel csökkentve a teherautók fogyasztását és támogatva a károsanyakibocsátás visszaszorítását. A rendszer által jobban kihasználhatóak a konténerek, valamint egyszerűsíti és felgyorsítja a folyamatokat.

buechl.hu

Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ökológiai lábnyom (ecological footprint, EF) mutató azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi közösségnek mekkora földterületre van szüksége szükségleteinek kielégítésére és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Nemzetközi szakirodalmi példák alapján a vállalkozások működésének környezetterhelése akár alacsony-, vagy nulla költségű intézkedésekkel is érdemben csökkenthető. Közismert, hogy számos környezetvédelmi beruházás hosszabb távon üzleti alapon is megtérül, vagyis ökohatékony – elég csak az épületek szigetelése, a zöldtetők által megtakarítható fűtési és hűtési költségekre gondolni, de a napelemek telepítése esetén is megközelítőleg 10 éves megtérülési idővel számolhatunk

Az ökológiai lábnyom koncepció – megfelelő feltételezések mellett – alkalmas nem csak országok, hanem kisebb közösségek (pl. városok), szervezetek, vagy akár személyek ökológiai lábnyomának kiszámítására is.Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programja és a Budapesti Gazdasági Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás keretében az Egyetem kutatói egy online kitölthető ökológiai lábnyom kalkulátort fejlesztettek

A táblázatszerkesztőben elkészült ökológiai lábnyom kalkulátor alapján a vállalkozások környezetterhelésének közös elemeire vonatkozóan kifejlesztésre került egy online kalkulátor, amelynek működését vállalkozások széles körén teszteltek. A későbbi nemzetközi együttműködések lehetővé tétele érdekében az eszköz angolul is elérhető, továbbá a pénzügyi adatok euróban is meghatók. Az elkészült ökológiai lábnyom kalkulátor a maga nemében egyedülálló, ugyanis

      •  a kért adatokat kifejezetten a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások jellemzőihez, nyilvántartási gyakorlatához igazították;

      •  a kitöltéshez nincs szükség különösebb kapcsolódó szaktudásra;

      •  mind a kitöltés, mind a kapcsolódó adatgyűjtés időigényét a megbízhatóság és pontosság figyelembe vételével minimálisra csökkentették;

      •  az adatok alapján számított ökológiai lábnyom megfelelően pontos iparági összehasonlítások végzéséhez, cégen belüli beavatkozások előkészítéséhez. Az online ökológiai lábnyom kalkulátor két tekintetben is segítheti a vállalkozások vezetőit.

Egyrészt a pénzügyi, illetve műszaki szempontból megvalósíthatónak ítélt beruházások vizsgálata során a standard módszertan lehetővé teszi a környezeti szempont döntéshozatalban való figyelembevételét, ezáltal a – minden egyéb azonosságát feltételezve – a legkisebb, környezeti hatású változat kiválasztását. Másrészt a kitöltések segíthetnek a múltbeli környezeti teljesítmény longitudinális elemzését.

uni-bge.hu

Fénycsatorna Kft.

A cég 2009-ben alakult és Solarspot bevilágító rendszerek forgalmazásával és azok szakszerű beépítésével foglalkozik. 

A Solarspot bevilágító rendszer felhasználásával természetes fénnyel világítható meg bármilyen helyiség – köszönhetően a fényvezető csőnek és az elhajlító elemeknek – akár több tíz méter hosszú elvezetéssel is.

Termékük alkalmazása lecsökkenti az energia- és erőforrás használatot, valamint a szén- dioxid kibocsátást, lehetőséget nyújtva energiatakarékosabb családi- és lakóházak kialakítására, illetve a környezetünk védelmére.

A rendszer hozzájárulhat a környezetvédelemhez, miközben egy olyan környezet alakítható ki, amely érezhetően jobb közérzetet és kellemesebb életkörülményeket biztosít.

A Solarspot International Srl. működése 2014 óta igazoltan is megfelel az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer követelményeinek. A Solarspot fénycsatorna rendszerek alkalmazása minden új építésű vagy már meglévő épületben, nem csak az energiafelhasználást és a szén-dioxid lábnyomot csökkenti. A Solarspot szabadalmaztatott fénygyűjtő technológiája, valamint a 99,7%-os fényvisszaverődésű Vegalux csőtoldat biztosíték, hogy a maximális mennyiségű természetes fény jusson be az épületbe. A Solarspot fénycsatorna rendszerei és intelligens épületvilágítási megoldásai számottevően csökkenthetik az épületek karbon lábnyomát és hozzájárulhatnak teljes BREEAM-pontszámuk csökkentéséhez.

fenycsatorna.hu - WEBSHOP

Aquaprofit Tervező és Építő Zrt.

Az AQUAPROFIT Tervező és Építő Zrt. magyar magánszemélyek 100%-os tulajdonában álló

vállalkozás, mely több, mint 25 éve kínál integrált tervezési és kivitelezési, valamint műszaki szaktanácsadási szolgáltatásokat az ipari és lakossági vízgazdálkodás és környezetvédelem területén. Az elmúlt évek ivóvízminőség-javító és komplex felszíni vízgazdálkodási programjainak, valamint az ivó- és ásványvizek minőségének megőrzését célzó kutatási programjainak előkészítésében, tervezésében és sikeres megvalósításában szerzett szaktudásuk és innovatív megoldásaik egyedülállóak a hazai víziparban.

Egy komplex fertőtlenítési szolgáltatást hoztak létre, amelynek központi elemei az általuk fejlesztett AQUA MODISYS fertőtlenítő berendezések, amelyek alkalmazásával kiváló hatékonyságú fertőtlenítést tudnak megvalósítani minden olyan üzemben, ahol biológiai szennyeződésektől mentes vízre van szükség bármely gyártási, előállítási folyamat során.

Az AQUA MODISYS berendezésekben alkalmazott ózonos (O3+) és termikus (T+) eljárások hatásosabbak és környezetkímélőbbek, mint az általánosan alkalmazott vegyszeres fertőtlenítések. Mikrobiológiai, bakteriológiai szennyeződések esetén a már vegyszerrezisztens kórokozókat is megsemmisítik, miközben a működésük környezetbarát: visszamaradó vegyi termékek nem keletkeznek, így a környezetre káros anyagok sem kerülhetnek az eljárás során a vízrendszerekbe. A berendezések működtetése munkavédelmi szempontból is biztonságosabb, mint az általánosan alkalmazott vegyszerek használata.

Az AQUA MODISYS fertőtlenítési szolgáltatás többféle ipari területen is alkalmazható, ahol víztárolás, víztisztítás történik, illetve ivóvíz minőségű vízre van szükség bármely folyamat során, továbbá zárttá tehető rendszere bírja a hőterhelést vagy az ózonos vízzel való érintkezést.

aquaprofit.com - WEBSHOP

Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft.

Ha energiahatékonyságról van szó, akkor Magyarországon az egyik legnagyobb megtakarítási potenciálról a lakóépületek kapcsán beszélhetünk. Épületállományunk nagy része energetikailag elavult, korszerűsítést igényel. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és a RenoPont erre kínál megoldást, hiszen a fejlesztésük célja az otthonok energetikai korszerűsítése.

mehi.hu

ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. számos országos, illetve regionális szinten is egyedülálló lépést hozott a környezet védelme, a fenntarthatóság és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében. Az ALDI Magyarország folyamatosan azon dolgozik, hogy tevékenységének környezetre gyakorolt hatását a lehető legalacsonyabb szinten tartsa. Ezt célozza a fogyasztóbarát csomagolási mód alkalmazása, a megújuló energiaforrások használata az E-töltőhálózat és az ALDI sok más megoldása.

aldi.hu - WEBSHOP

Ötletek az Alföld aszályosodásának megállításához a medencei belső víz-körforgás erősítésével, a Zöldinnováció projekt keretében

Dr. Tóth Béla bányamérnök arra vállalkozik, hogy innovatív ötleteivel az Alföld aszályosodásának megállítását elősegítse. Az expón bemutatott ötletei elsősorban a medencei belső víz-körforgás erősítésére irányulnak.

Café Plusz Kft.

Az épületek karbonsemlegességére történő átállás olyan kihívásokat rejt magában, amelyek a világ minden építőipari szereplőjét érintik.

Erre megoldást jelenthet egy olyan zöld alapanyag bevitele az építőipari láncba, mely újra felhasználható és nem károsítja a környezetet.

Évek óta építenek már a 2050-es előirányzatnak megfelelő energiatakarékos épületeket kendercellből, mely nem áll másból, mint a kenderfeldolgozás melléktermékéből a kender pozdorjából, mészből és vízből. Az alapanyagok összekeverése után zsaluzat között beöntve és tömörítve plusz energia nélkül tégla keménységűre köt ki, megtartva a kedvező tulajdonságait. Nem utolsó sorban felhasználás során több széndioxidot köt meg, mint ami az előállításához szükséges.

A kenderház technológiával tehát – a megfelelő gépészeti megoldások alkalmazásával – kialakítható a rezsimentes és egészséges épület. Tapasztalatok szerint a kenderház meleg, száraz és kényelmes – és egyfajta rusztikus atmoszférát kölcsönöz az életnek. A ház allergiamentes, ellenáll a tűznek és kártevőknek, ráadásul akusztikai jellemzőit az ott lakók "nyugtató" hatásúnak találják.

A kendercell kiemelkedő hőszigetelő, páraáteresztő és szabályzó, baktérium ölő, valamint levegő-fertőtlenítő tulajdonsággal bír. A „kendercellből" könnyen, gyorsan és környezet-kímélően lehet építkezni.

Kendertermesztők, támogatók csapatával együttműködve a Café Plusz Kft. azt a célt tűzte ki, hogy a kenderház technológiát széles körben népszerűsítsék, és a magyar lakosság számára megfizethető áron elérhetővé tegyék a kender alkalmazásával épülő ökoházakat.

kenderhazepites.hu - WEBSHOP

E-Flag Kft.

Az E-Flag Kft. az MVM-el, mint befektetővel közösen alapított startup amely, egy olyan új elven működő zöld energiát termelő berendezés fejlesztésén és piacra vezetésén dolgozik, amely versenyképes zöldenergiatermelési tulajdonságai mellett egy környezettudatos reklámlehetőség is egyben. Az E-zászló egyben lehet reklámozója-szimbóluma és hatékony eszköze is a környezettudatos gondolkodásnak.

Az e-zászló kis költségből tömeggyártásban előállítható és akár városi környezetben is könnyen telepíthető berendezés, amely az idő jelentős részében jelenlévő kis vagy közepes szélsebesség esetén a hagyományos szélturbinánál hatékonyabban állít elő zöldenergiát, így akár önállóan, akár a napelem rendszerekkel kombinálva képes zöldenergiával ellátni az ügyfeleit-vásárlóit.

A Budapesti Műszaki Egyetem Áramlástani Tanszék validálási jelentése igazolta, hogy az e-zászló már a jelenlegi fejlesztési fázisában is a Magyarországon előforduló szélsebességek 70%-ban már most is lényegesen jobb hatásfokkal (Cp) működik, mint a hagyományos referencia (i-500) szélturbina, illetve további jelentős fejlődési potenciállal is rendelkezik.

A cég tervei között szerepel, hogy kifejleszt egy életnagyságú sorozatgyártásra alkalmas modellt, melyet valós környezetben tesztelne. Pilotokat telepítenének különböző cégekhez, egyúttal pedig nemzetközi szinten is szeretnének megjelenni.

Green Drops Farm Kft.

A Green Drops Farm Kft. profitábilis és fenntartható növénytermesztési technológián dolgozik. Ez a Rotower Farm, ahol a cég saját receptjei alapján ioT eszközök segítségével optimalizáltan történik a növények termesztése.

A Rotower Farmok három alappillére:

     - a hidroponikus termesztési technológia: a növényeket termőföld nélkül, tápanyaggal dúsított vízben termesztik. Ennek előnye, hogy 95%-kal kevesebb a vízfelhasználás, nem zsákmányolják ki a termőtalajt és prémium minőségű növényeket termelnek.

     - a saját fejlesztésű toronyrendszer: vertikálisan, több szinten valósul meg a helytakarékos termelés. Egy 15 szintes, 225 cm magas torony 1 m2 helyet foglal el, viszont közel 8 m2 termőfelületet biztosít.

     - Rotower iSupport vezérlő és monitoring rendszer. A szenzoros adatgyűjtésnek és az IoT technológiának köszönhetően, mindig naprakész információk állnak rendelkezésre a termelési körülményekről. Az előre megadott receptek szerint történik a termelés, így minimális emberi beavatkozásra van csak szükség. Az okosrendszernek köszönhetően az energiahasználat optimalizált, a termelés költséghatékonyabb.

A három egyedi megoldásnak köszönhetően egész évben zavartalanul termelhetnek ugyanolyan minőségben, akár 30%-kal nagyobb hozam mellett.

Szolgáltatásaik között találjuk: az oktatást (pl. magvetés, applikációhasználat, termelési folyamatok), a termelési kiegészítők biztosítását, a szaktanácsadást, új növénytermelési recepteket, műszaki supportot, valamint karbantartást. Jelenleg tépősaláták, fűszernövények és különféle leveles zöldségek termelési receptjei állnak rendelkezésre a Rotower iSupport rendszerben. Rendszereiknek köszönhetően prémium minőségű paradicsom és eper termelése is lehetséges.

greendropsfarm.com - WEBSHOP

Cube FACTORY Kft.

A Cube Factory csapata 2017-ben kezdett dolgozni egy magyar moduláris épületrendszer kifejlesztésén. Megvizsgálva a piacon jelen lévő moduláris technológiákat, és figyelembe véve az élettartamot és a műszaki kivitelezés, valamint a hazai és export célpiacunknak tekintendő földrajzi területek éghajlati, geológiai, társadalmi és kulturális jellemzőit, az acél, mint tartószerkezeti alapanyag mellett döntöttek. A cég ekkorra már rendelkezett évtizedes tapasztalattal a szerelt technológiás építkezések terén.

A fejlesztések során arra jutottak, hogy az egyéb szerkezeti anyagok terén sorra jelentkező hihetetlen újításokat mindenképpen kipróbálják, így mára létrejött egy olyan modulrendszer melyben az erős- és gyengeáramú rendszerek kábelei és szerelvényei, valamint a víznyomó és lefolyócsövek kivételével gyakorlatilag minden beépített alapanyag vagy megújuló, vagy 100%-ban újrahasznosítható.

Gyártástechnológiájuk gyakorlati implementációja pedig azt a nem várt eredményt hozta, hogy hulladékmentesen képesek előállítani a modulokat.

A gyártásban alkalmazott gépparkot úgy állították össze, hogy alacsony energiaigényű legyen és a gépek kiegészítői kompatibilisek legyenek egymással.

A moduláris gyártás egyik fő jellemzője, hogy jól szervezhető folyamatokon alapul, melybe a szállítás is beletartozik, és a moduláris technológiával megvalósuló építések során a szállítás fajlagosan 75%-kal kevesebb.

További eredményként jelentkezett, amikor 2022-ben az acél-árrobbanás következtében újratervezésre volt szükség, és sikerült az alkalmazott acél fajlagos mennyiségét közel 70%-kal csökkenteniük.

Fejlesztéseiket 100% önerőből valósították meg. Jelenleg családi házak gyártása van folyamatban, azonban készen állnak fenntartható, nagy méretű épületek moduljainak gyártására is.

cubefactory.cc

Optimum Solar Home System Kft.

A 2018-ban alapított Optimum Solar Home System Kft. a hazai napelempiac meghatározó szereplője. A bajai központú vállalat elsősorban a komplett napelemes rendszerek tervezésével, telepítésével és felügyeletével foglalkozik; a lakossági szegmensben (főként családi házakra méretezett HMKE) és a vállalati szegmensben (leginkább kkv-kat célozva) aktív.

Amellett, hogy a vállalat által kínált termék maga is egy innovatív tiszta energiát termelő berendezés, amely nélkül a hazai klímacélok elérése nem lehetséges, számos olyan szolgáltatást fejlesztett ki és vezetett be a piacon, amelyek úttörőek a mai napig.

A vállalat stratégiai célja, hogy érdemben hozzájáruljon, termékeivel és szolgáltatásaival a magyar gazdaság zöld-átállásához, amely révén mind a lakossági, mind pedig a vállalati szektor egyre nagyobb arányban használjon megújuló, azaz napenergiát (csökkentve ezzel az ország ÜHG-kibocsátását).

Működésük keretében folyamatosan kutatják és bővítik a fenntarthatósági céloknak

megfelelő termékek és szolgáltatások körét, valamint tudatosan törekszenek arra, hogy minden területen fenntartható megoldásokat alkalmazzanak, a zöldítés minden (munka)folyamatuk részét képezi, a közel 700 négyzetméteres bajai telephelyük maximálisan eleget tesz a környezeti fenntarthatósági követelményeknek.

Termékeik között a napelempanelek széles skáláját, kapcsolt szolgáltatásaik között pedig az elektromos autózás és a napelem-üzemeltetés területét is megtaláljuk. Stratégiai céluk, hogy népszerűsítsék a megújuló energia hasznosítását. Azért dolgoznak, hogy elterjedjenek a gazdasági alapokon nyugvó és fenntartható beruházások.

optimumsolar.eu - WEBSHOP

Sokon Kft.

A SOKON Kft. 1991 óta foglalkozik faépítészettel. A cég hazai faanyagokat alkalmaz a faépítészetben, az import fenyő alternatívájaként, amely amellett, hogy fontos gazdasági cél, környezetvédelmi szempontból is jelentős. A SOKON Kft. célja, hogy tudományos megalapozottsággal a fenyő importálást kiváltsa legalább a rétegelt ragasztott tartók egy részénél, innovatív lépésekkel pedig terveik között szerepel a tölgy alapanyagból való gyártás is versenyképes árakkal. Egybehangzó az erdészek, faiparosok, környezetvédők álláspontja, hogy a megtermelt faanyagot csak a legvégső esetben szabad energetikai célra használni. Pályázatukkal az erdei választékok arányának az ipari felhasználás javára történő módosulását kívánják elérni.

Az innovatív kezdeményezés megvalósulása integrálná az erdészeket az építőipari anyagok termelésébe és pozitívan hatna az erdészeti termékfejlesztésre is.

Jelenleg sok esetben több ezer kilométerről érkezik a feldolgozandó fenyő fűrészáru, sokszor több közvetítőn keresztül. Fölöslegesen terheljük a környezetet a hosszú szállítási tevékenységgel. Országon belüli rövid szállítási távolságokkal kiváltható lenne az import fenyő fűrészáru helyettesítése jelenleg is gyártott termékeknél, az import csökkentése és a hazai alapanyagok felhasználása pedig kézenfekvő nemzetgazdasági érdek.

A cég fontosnak tartja a hazai tudás bázis erősítését egy hagyományosan magyar tudományterületen mint az erdészet és az építőipar. A meglévő tudományos kapacitások kihasználása szinergikus hatással lehet az ágazat fejlődésére.

A kutatások azt mutatják, hogy további lehetőségek is felmerülhetnek különösen az akác, nyár fafajok esetében. A toldási és ragasztási technológiák tudományos megalapozottsága sokrétűen fejlesztheti a fa építőipari felhasználását.

A SOKON Kft. fontos elve, hogy a C02 természetes raktározásával a faépítészetben is küzdhetünk a klímacélokért.

sokon.hu

Grapoila - Corn Oil Press Kft.

A Grapoila márka története 2009-re nyúlik vissza, Pinczés Marianna ekkor alapította vállalkozását egy szőlőmagolaj tematikájú főiskolai projekt hatására, mindössze 19 évesen. Marianna feltett szándéka volt, hogy már eleve olyan alapanyagból induljon ki, melyet mások kidobásra ítéltek, ebből állítson elő eladható, értékes produktumot, jelen esetben gourmet élelmiszereket, ráadásul zero waste módon.

Ennek szellemében a cég első alapanyaga a borászatok felhasználatlan mellékterméke, a szőlőtörköly volt, mely először szeparáláson esik át (a mag és a héj különválasztása), majd a megszárított szőlőmagból kisajtolják az olajat. A préstechnológia folyamatos fejlesztésével az alapanyagok köre is bővülhetett, ma már 21-féle magból sajtol a cég olajat és állít elő kiváló minőségű élelmiszereket, állati takarmány-kiegészítőket és natúrkozmetikumokat.

A jelenleg folyó kozmetikai termékfejlesztések alapanyagát pálinkafőző, illetve lekvárkészítő üzemek szolgáltatják majd, illetve épp egy olyan innováción dolgoznak, mely az almapép és az almamag szeparálására képes, hogy az értékes kozmetikai olajat rejtő almamagok se vesszenek kárba. Valamennyi alapanyagot hazai, illetve unióbeli gazdaságoktól szerzik be a szállítási útvonal lerövidítése és a folyamatos minőség biztosítása érdekében. A hulladékmentes gyártás valójában okos megoldások, innovációk sorozatát jelenti a hulladék hasznosítására. Ez a mindennapi gyakorlatban úgy néz ki, hogy amit végképp nem lehet „termékesíteni", abból komposzt vagy virágföldadalék lesz. Ami ilyen formában sem állja meg a helyét, az a zöldhulladékkal együtt a biomassza kazánba kerül, mely a magszárító és az üzem fűtéséről gondoskodik. Saját fejlesztésű biomassza kazánuk különlegessége, hogy akár 50%-os nedvességtartalmú fűtőanyaggal is megbirkózik. A hulladékok hasznosításával nemcsak a cég ökológiai lábnyoma csökken, hanem a költségek is, hiszen nem keletkezik olyan hulladék, melynek az elszállításáról, elhelyezéséről gondoskodni kellene. Olajaikat sötét színű üvegekben forgalmazzuk, egyrészt az újrahasznosíthatóság, másrészt a tartósítószer-mentes termékek eltarthatóságának növelése érdekében. Az üvegek házon belüli tisztítása és újratöltése egy küszöbön álló projekt. A zero waste filozófiának köszönhetően minden olaj gyártása egyéb termékekkel színesíti a palettát, melyek szintén megtalálják vevőiket. A hulladékmentes gyártáshoz ragaszkodás – egy-egy új alapanyag bekerülésével – így bővíti szinte nap mint nap a kínálatot és ad inspirációt az újabb termékfejlesztésekhez.

A 100%-ban természetes Grapoila termékeket egyre többen ismerik, szeretik, használják itthon és világszerte. Közel 30 országba exportálnak, Tajvantól kezdve Franciaországig, Finnországtól az Adriáig.

A kíméletes gyártástechnológiánknak köszönhető 100%-ban természetes íz és egészséges összetétel teszi egyedivé prémium minőségű termékeiket.

grapoila.hu - WEBSHOP

Sárközy Hellga (PhD. hallgató) publikációk

Sárközy Helga Phd. hallgató két pályázattal is jelentkezett a Zöld-E-EXPO felhívására. Az első munkájában -a zöld innováció fogyasztóvédelmi vagy versenyszabályozási összefüggéseinek közgazdaságtani és/vagy jogtudományi elemzése témában a zöld innovációk aktuális magyar versenypolitikai kérdéseit elemzi közgazdasági szemszögből. A második pályázati anyagában pedig „a minőségügy és a zöld innováció kapcsolata nemzetközi és hazai viszonylatban, a legjobb gyakorlatok elemző bemutatása" témában mutatja be a Minőség és a zöld innováció összefüggéseinek feltárása Fuzzy-set kvalitatív elemzéssel című dolgozatát.

DryerDoctor Kft.

A DryerDoctor Kft. vezető szerepet tölt be hazánkban és európai szinten is a szárítók energiatakarékos üzemeltetésében, optimalizálásában, a szárítótűz elleni védelem fokozásában. Saját gyártmányuk, a videokontroll szárító-felügyeleti rendszer megadta az alapot az optimális szárítási folyamatot zavaró, a terményt károsító hatások kiszűrésére, a szárítási folyamat minősítésére. A Zöld-E-EXPO keretén belül a cég a szemesterményszárító üzemek energiahatékonyságának növelését mutatja be, illetve megosztja ismereteit az ilyen és ehhez hasonló létesítmények precíziós beüzemelésével kapcsolatosan.

termenyszaritas.hu

BUSA BT.

A BUSA BT. legfontosabb aktuális törekvése, hogy forgókapájuk segítségével új, regeneratív ültetvényápolási technológiát honosítson meg Magyarországon. Az elgondolás a környezettudatos célok megvalósítását szolgálja, hiszen általa csökken a vegyszerhasználat, fokozódik a biodiverzitás és a termőtalaj regenerációja. A cég által gyártott forgókapa egyik nagy evolúciója az állítható rotor, amely a különleges kinematika által meghatározott síkban teszi lehetővé a rotor dőlésszögének állítását, ezáltal változtatható az agressziója, művelési mélysége az eredeti működési elv megzavarása nélkül. A termék a mezőgazdaság megkerülhetetlen innovációjává válhat a jövőben.

busabt.hu - WEBSHOP

Smart Greenhouse Control Kft.

A Smart Greenhouse Control Kft – Fóliavezérlés.hu automata öntözést vezérlő modult fejleszt a cég fő projektjeként. Ez az eszköz automatizálja a gazdaság vízfelhasználását, ami nagy időt, energiát és vízmegtakarítást jelent a gazdálkodó részéről. Az automata beállítás lehetővé teszi, hogy a rendszer akkor öntözzön, amikor ez szükséges.

A cég öntözésvezérlő moduljait már jelenleg is több hazai gazdaság használja, az ő visszajelzéseikkel folyamatosan fejlesztik és optimalizálják a működését és a mért adatok skálázhatóságának folyamatait. Eszközeik aktív használata mellett garantált az optimalizált vízkijutattás, a talajnedvesség adatainak pontos mérhetősége, időzített és fix időpontra beállított öntözések, valamint különböző öntöző körök kialakítása is kivitelezhető. Az innováció nagymértékben hozzájárul a zöldgazdasági átálláshoz és a zöld megoldások népszerűsítéséhez a mezőgazdasági gyakorlatban.

foliavezerles.hu - WEBSHOP

BIOBAUSHOP Kft.

Az 1900-as évek elejéig az emberiség az olyan természetes építőanyagokat részesítette előnyben, mint a kő a vályog, a fa a szalma, nád, melyek a természetben előfordultak, környezetbarát módon voltak felhasználhatóak hiszen helyben rendelkezésre álltak és gyártásukhoz alacsonyabb energiabevitel volt szükséges.

A BIOBAUSHOP Kft. a vályog alkalmazásához tér vissza a BIOKAY vályog építési rendszerével, amelyet a Zöld E-Expó keretén belül prezentálnak. Termékeik kizárólag, természetes alapanyagokból készülnek, mindenféle egészségkárosító mesterséges vegyi adalék nélkül, így nem párologtatnak ki illékony szerves vegyületeket a lakótér felé, ezzel is elősegítve az építőipar fenntarthatóságát.

biobaushop.hu - WEBSHOP

Szikra Kálmán

Szikra Kálmán a Zöld E-Expó keretén belül a gravitációs elvű energiatároló rendszerét mutatja be. A gravitációs elvű energiatároló rendszer alkalmas a megtermelt energiatöbblet eltárolására, energiahiány esetén pedig az eltárolt energia leadására. A munkafolyamat -legyen szó akár kültéri, akár beltéri alkalmazásról- olcsó és energiahatékony. Az alkalmazásra jó példát jelentenek például a liftek, amelyek esetében a gravitációs energiatárolást külföldön már korábban is alkalmazták, most azonban Magyarországon is elterjedhet a módszer.

Nterworld Kft.

A rossz minőségű vagy akár hiányos vízszigetelés, tönkreteszi épületeink minden egyes részét és az egészségünkre is káros (ASZTMA, és egyéb LÉGÚTI MEGBETEGEDÉSEK) lehet, valamint a jelenlegi építőipari megoldások költségesek, technológiájuk többsége elavult és nem nyújtanak hosszútávú biztonságos védelmet, sem megoldást a vizesedés ellen. Az emberiség legnagyobb problémája, hogy költenek szépségápolásra, szórakozásra, egészséges életmódra (sportra) szinte mindenre, de a megelőzés csak a legvégső esetben jut eszükbe. A Nterworld Kft. Exonline nevű fejlesztése ehhez a problémához kapcsolódik: jelen esetben a megelőzés a termék használata által a penészedést is ki tudja küszöbölni, ami hosszútávon az ember egészségében komoly károkat idéz elő.

nterworldkft.hu - WEBSHOP

MiReHu Nonprofit Kft.

A MiReHu Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodás megreformálását tűzte ki célul. Elsődleges missziójuk a szemléletformálás, amelyet programjaikon keresztül igyekeznek elérni: erről szól a Makuka Edukációs Program, a MakuTruck, a MaKuckó és a MakuArt termékek is. A szemléletformálási tevékenység kialakítását a kollégák bevonásával valósítják meg a cégnél, hiszen a naprakész szakmai tudás és információs bázis a cég szellemi tőkéjének része, amely segítségével lekövetik a hulladékgazdálkodásban folyamatosan jelenlévő változásokat és ezeket megjelenítik foglalkozásaikban. Ebből fakadóan programjaik nem statikusak, hanem folyamatosan fejlődnek és a trendekhez igazodnak.

mirehu.hu

Alsómocsolád Község Önkormányzata

Stratégiai tervezés, innováció, fenntarthatóság, közösség, együttműködés. Talán ezzel az öt kifejezéssel tudnánk leginkább jellemezni Alsómocsolád önkormányzatának, illetve közösségének szemléletmódját, gondolkodását, működését. Ez a holisztikus, rendszerben való gondolkodás tette lehetővé, hogy a település elindult egy olyan úton, ami a zöld átmenetet segíti, ami egy fenntartható, okos és önfenntartó közösség kiépülése felé vezet. A Zöld E-Expó keretében ezt a szemléletmódot mutatják be.

alsomocsolad.hu

AIRCO Hűtés- és légtechnika Kft.

Az AIRCO Hűtés- és légtechnika Kft. célja, hogy az emberek lehető legszélesebb köréhez eljuttassa a modern, környezettudatos, ugyanakkor a legmagasabb fokú egészségügyi igényeket kielégítő klimatizálás lehetőségét – kompromisszumok nélkül. Célkitűzésük, hogy minden ügyfelük számára megtalálják az elképzeléseiknek leginkább megfelelő klíma, vagy légtechnikai berendezést, rendszert, amely telepítését követően hosszú évekig, akár évtizedekig megbízható társa lesz otthonukban, stabilan és energiatakarékosan szolgáltatva az éppen szükséges hideg/meleg/friss levegőt az aktuális igények szerint.

A cég a Zöld E-Expó keretein belül a Hydraloop névre hallgató eszközét prezentálja, amely a szürkevíz hasznosításában hozhat áttörést.

aircoklima.hu

Sziroczák Dávid

Sziroczák Dávid a Zöld E-Expó keretén belül a zöld grill csomagolás ötletét prezentálja. Az innováció célja csökkenteni a lakossági hulladék mennyiségét. A javasolt megoldás az áruházakban megvásárolható, sütésre előkészített grill termékek zöld csomagolásával lehetséges, amely azon túl, hogy frissen tartja a terméket, környezetkárosítás nélkül égethető el. Az innovációval elért fő előny a hulladékmennyiség csökkentése, különösen két formában: a nem szelektív vegyes, ételmaradékkal szennyezett hulladék és a közterületeken, természetben eldobált hulladék csökkentése.

Dr. Utku Kale

Dr. Utku Kale két komprehenzív tanulmánnyal is készült a Zöld E-Expóra. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem adjunktusa ezekben átfogó képet nyújt arról, hogy miért is fontos a zöldinnováció, a zöldgazdasági átállás, a karbonsemlegesség és a hosszútávú klímacélokra való fókuszálás mikrotársadalmi és makrotársadalmi szinten egyaránt.

Gordos Bianka

Gordos Bianka a Zöld E-Expóra egy olyan tanulmánnyal készült, ami a kozmetikában a mikroműanyagok helyettesíthetőségéről, ezek alternatíváiról szól. A mikroműanyagokkal a legnagyobb probléma az, hogy a környezetbe kerülve a mikroműanyagok biológiailag nem bomlanak le. Felhalmozódnak a minket körülvevő természetben: az állatok szervezetében, beleértve a halakat és a kagylókat is, következésképpen az emberek is fogyasztják élelmiszerként. Jelen vannak a tengeri, édesvízi és szárazföldi ökoszisztémákban, valamint élelmiszerekben és ivóvízben. Ez a táplálékláncaink tartós szennyezését jelenti.

Milyen nem-műanyag, lebomló, akár természetes anyagokkal helyettesíthetőek akozmetikában a mikroműanyagok? Számtalan pozitív példával szolgálnak többek között a hazai kozmetikai márkák is, akik többek között zsurlódarát, kukoricadarát használnak.

Cup Revolution Kft.

A Zöld E-Expó keretében a Cup Revolution Kft. a újrahasznáéható poharát és dobozát, illetve ezek nyílt rendszerét mutatja be.

A CUP Revolution Kft. 2019-ben jött létre azzal a céllal, hogy üzleti partnerei (rendezvényszervezők, vendéglátóhelyüzemeltetők) számára magyarországi gyártású, magas tűrőképességű és újrahasználható poharakat és dobozokat kínáljon, teljeskörű mosási és logisztikai szolgáltatással, ezáltal sikeresen kialakítva egy körforgásos gazdasági modellt, egy ökoszisztémát, melynek különös eleme az, hogy a belépési (gyártás) pontot csökkenti az újrahasználatnak köszönhetően. Emiatt a gyártásból adódó környezeti terhelés csökkenthető a kevesebb termékelőállítás következtében.

A gyártás maga magyarországi gyárakban történik, míg a folyamathoz szükséges alapanyagokat különböző helyekről szállítják; a termékek összetevői elsősorban Magyarországról származnak, valamint néhány összetevő Németországból és Horvátországból.

cuprevolution.eu

MATE KÖTI ÖVKI

A MATE KÖTI ÖVKI régóta vizsgálja a körforgásos gazdasági koncepció megvalósíthatóságát a mezőgazdasági eredetű újrahasznosított vízzel öntözött agrárerdészeti rendszerben. Most ezzel meglátásaikat összegezték – ezt mutatják be a Zöld E-EXPÓ keretén belül.

A jelenlegi gazdasági rendszert a fogyasztás és a termelés lineáris szemlélete határozza meg, ami folyamatos növekedésen és növekvő erőforrás-átvitelen alapul. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte teljes mértékben hasznosul és a biológiai, illetve technológiai alkotórészek, a nyersanyagok és az energia visszakerülnek a körfolyamatokba, több fázisban használják fel őket. A körforgásos gazdaság (Circular Economy, CE) fenntartható gazdasági paradigma, amelyet új üzleti modellek és felelős fogyasztók tesznek lehetővé. A legfőbb cél a fenntartható fejlődés előmozdítása. A körforgásos gazdasági koncepció a fenntartható ökotervezési-, energia- és anyaghatékonysági intézkedéseket, valamint az úgynevezett 3R hulladékhierarchiájában meghatározott stratégiákat tartalmazza: csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás.

kornyezettudomany.uni-mate.hu

Magyar Jégkorong Szövetség

A Magyar Jégkorong Szövetség elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, mely egybevág a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiájával is. A szövetség 2021-2032 közötti időszakra elfogadott sportágfejlesztési stratégiájának a víziója a következő "Az MJSZ jövőképe egy olyan fenntarthatóságra és az utánpótlás mennyiségi, valamint minőségi növekedésére alapozott, eredményes és népszerű jégkorong élet Magyarországon, amelynek érintettjei szisztematikus keretek között, az együttműködést és közös értékrendet folyamatosan szem előtt tartva dolgoznak a sikerek elérése érdekében."

A magyar jégkorong hosszú távú fenntarthatósága szempontjából fontos, hogy középtávon a jelenlegi jégpályák a jövőben ne szűnjenek meg.

jegkorongszovetseg.hu

Nitrokémia Zrt.

A Nitrokémia Zrt. régóta úttörőnek számít a hazai környezeti károk felszámolásában.

Az expó-n a vörösiszap zöldinnovációs hasznosításának lehetőségeit prezentálják. Ehhez kapcsolódó fő projektjük egy ezt lehetővé tévő berendezés megépítése.

nitrokemia.hu

BioFil Kft.

A BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. (Budapest) közel 25 éve vezető kutató cég a bakteriális talajoltó termékek hazai piacán. Három telephelyen, számos kutatóval és asszisztenssel közel 20 talajoltó terméket fejlesztettek ki, amelyek közül nem egy világújdonság. A termékeket több hazai és nemzetközi szabadalom védi. A Zöld E-Expó keretében a cég a BIOFIL klíma talajoltó baktérium készítményét mutatja be.

biofil.hu - WEBSHOP
Bemutatkozó PDF

dr. Tengely Éva

Dr. Tengely Éva a körforgásos gazdasággal és az innovációs gondolkodás üzleti lehetőségeivel foglalkozik. A Zöld E-Expó keretén belül a körforgásos gazdaság programját és az innováció menedzsmenttel kapcsolatos ötleteit prezentálja.

APRUS Space

Az APRUS Space csapata a PET-palackok újrahasznosítását tűzte ki célul 3D technológiával.

A technológia előnye, hogy energiatakarékos, relatíve kis helyen megoldható, környezeti lábnyoma kisebb, mint ipari társainak. Egy termék előállítása mindig izgalmas és komplex feladat. Új anyagból mindig könnyebb előállítani a legjobb minőségű terméket, azonban egy újrahasznosított alapanyagból létrehozni valamit, az az igazi művészet. A drónok és a hajók alkatrészeinél - beleértve a motor és hajtómű- alkatrészeket is-, egyre nő az igény a tömeg-, a gyártási és összeszerelési költségek, illetve a CO2 lábnyom minimalizálására. Ez az oka annak, hogy a műanyag-alapú kompozitok ilyen népszerűek ezen a területen.

Komáromi Dániel

Az anyagában hasznosító, újra gyártmányt előállító üzemek már szép számmal vannak Magyarországon is. Ezek az üzemek válogatott, ismert típusú műanyagot, tisztítanak, darabolnak, és új terméket állítanak elő ( pl.: PE és PP fóliából gyeprács, PETből újra Palack, stb.)

Gond és ma még nem megoldott a vegyes összetételű és apró fém betéteket is tartalmazó (pl.: nyomtató patronok) termék és a földel szennyezett mezőgazdasági síkfólia tisztítása a homok szemcséktől. A „maradék" talaj szemcsék a feldolgozó képekben komoly csiszoló hatása miatt nem, vagy csak tetemes költséggel feldolgozható.

Mind két problémára kínál megoldást a de-polimerizáció, pirolízis. Az oxigénmentes környezetben, bomlási hőmérsékleten a műanyag elpárolog. Ebben a párában már az elszakadt polimer lánc kisebb szénatom számú molekulái vannak. Az így előállított „gázt- gőzt" frakcionált hűtéssel, folyadék és gáz fázisokra lehet szelektáltan gyűjteni. Az így nyert termékek felhasználhatók hőtermelésre. Ezt az ötletet mutatja be Komáromi Dániel műanyagfeldolgozó mérnök a Zöld E-Expó keretén belül.

Platánplán Mérnöki Iroda Kft.

A környezettudatos otthon koncepció valódi innovációját - az energiahatékony kivitelezési megoldások mellett - komplexitása adja. Egyrészt egyidejűleg jelent üzleti modellt, vállalati stratégiát, valamint konkrét, megvalósításra kerülő szolgáltatást, melyben a zöld szemléletet érvényesítjük. Ez a házépítés minden szakaszát áthatja a tervezéstől, a kivitelezés valamennyi szegmensén át egészen a ház használatáig. A tudatos használat elsajátításához szükséges információk átadása is részét képezi e folyamatnak.

Célunk a környezettudatosság, karbonsemlegesség elérése, egészséges otthonok létrehozása érdekében.

Tapasztalataink szerint a házépítés területén a környezettudatosság ritkán jelenik meg ennyire átfogó módon. Igazán áttörő és fenntartható eredményeket azonban csak a zöld szemléletben tervezett, majd a fizikai megvalósítás minden szintjén, mindenre részletre kiterjedően, ezen elvet követve átgondolt kivitelezés hoz. A Platánplán Mérnöki Iroda Kft. az ezzel kapcsolatos koncepcióját prezentálja a Zöld E-Expó keretében.

platanplan.hu

Nagy Dorina

Nagy Dorina szerint fontos, hogy az átlagembert is ösztönözzük a környezete megóvására, az által, hogy lehetőséget kínálunk a változtatásra. A gyakorlati cél egy olyan könnyen kezelhető és jól átlátható mobilapplikáció kialakítása, amely segít a jelenkor tudatos vásárlóinak több és könnyebben elérhető információt adni a haltermékek különböző szállítási eszközei közötti eltérésekről környezetkárosító hatásuk tekintetében. Ez által egy kis lépéssel közelebb kerülve korunk egyik legfenyegetőbb problémája, a környezetszennyezés megoldásához. Nagy Dorina a Zöld E-Expó keretén belül ennek az applikációnak az ötletét mutatja be.

Berecz Edina PhD.

Berecz Edina Phd-hallgató azt vizsgálja, hogy hogyan kerülhetne magyar bioalma a hazai fogyasztók asztalára. A Zöld E-Expó keretén beül a no-till, azaz talajmegújító gazdálkodás lehetőségeit prezentálja a fiatal kutató.

Tóth Bertold, Veress Árpád

Tóth Bertold és Veress Árpád, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói a családi szélerőművek előfejlesztésének ötletét prezentálják a Zöld E-Expó keretein belül. Meglátásuk szerint a megújuló energiaforrások egyre nagyobb figyelmet kapnak napjainkban a nem megújuló energiaforrásokkal szemben, többek között azok földi tartalékainak fogyása és környezetszennyező hatása miatt. Alternatív megoldásként, ezek fokozatos leváltásaként a kutatások és fejlesztések a fenntarthatóság jegyében és a növekvő energiaigények fedezésének érdekében ebbe az irányba kezdtek el megindulni. A néhány használatos megújuló energiaforrás közül jelenleg egy függőleges tengelyű szélturbina ötletére fókuszál a két kutató.

AgroVoda

A vízgazdálkodás jelenlegi legnagyobb gondja, hogy nem komplex folyamatként kezeljük. Emiatt jelentős költségeket igényel egy-egy probléma megoldása vagy mérséklése. Ezek a lehetőségek sokszor csak rövidtávú megoldásokat jelentenek, (lsd: aszály-öntözés) hosszútávon pedig nem nyújtják azt az eredményt, ami jelenleg a mezőgazdaságban szükséges lenne. Kiemelkedő gondot jelent továbbá, hogy a gazdatársadalom elöregedő, és a humán erőforrások nem töltődnek fel megfelelő ütemben. A szakembereket tekintve további problémát jelent az is, hogy a szaktudás a vízgazdálkodási tématerületeken nem megfelelő, ezáltal nem is tudunk olyan megoldásokkal reflektálni egy-egy fellépő problémára, amely egy összetett vízgazdálkodási eljárást igényelne.

Az AgroVoda elgondolásának alapja egy olyan komplex vízgazdálkodási terv készítése, amely egy adott időintervallumra szól és több környezeti tényezőt egyidejűleg képes figyelembe venni. A felhasználó (gazda/szakember) egy döntéstámogató rendszert kap a kezébe. A szoftver a gazdálkodónak nem egy adathalmazt mutat, számára érthetetlen számításokkal és grafikonokkal, hanem az adatokból a rendszer generál egy optimális tervezetet és azt a elhasználónak javaslatként/utasításként visszajelzi érthetően és egyszerűen. A Zöld E-Expó keretén belül ezt a döntéstámogató rendszert prezentálja az AgroVoda.

Józsa Árpád

Józsa Árpád okleveles építészmérnök a Zöld E-Expó keretében épületszerkezeti megoldásokat mutat be megújuló energia aktív hőtárolására különböző épületekben. célja épületek energiahatékonyságának növelése a hőenergia raktározásával. A változó időjárásnak kitett külső környezet ellen az élővilág ösztönösen védekezik, és az emberi tevékenység egyik legrégebbi célja az időjárás hatásai elleni védekezés. Az erre a célra készített épületek a hideg vagy meleg elleni védekezés mellett anyaghasználatuk függvényében a hőenergia passzív raktározását is ciklikusan megoldják. A hőtároló tulajdonságuk időleges, a folyamatos külső hideg/meleg a szerkezetekben raktározott hőt elvonja és télen az épületek lehűléséhez, nyáron felmelegedéséhez vezet. A fűtési energia pótlására az emberiség ősidőktől a tüzet használta, azonban a hűtési energia kinyerése és tárolása sokkal nehezebben megoldható folyamat, a magyarországi éghajlaton a természetes úton, tavakban, folyókon keletkezett jeget vermelve tárolták és nyáron kitermelve használták. Ez azonban a sok élőmunka miatt csak szűk körű felhasználást tett lehetővé.

Az ő megoldásának újszerűsége, hogy az épületekbe külön szerkezeti elemként, az építés folyamatában, vagy akár utólag beépíthető aktív hőtároló paneleket gyártanak. Így a helyszíni munkafolyamatok nemcsak felgyorsulnak, de az öntött technológiás hőtároló anyag: beton, habarcs bedolgozása során felmerülő sérülésveszély is elhárul az üzemi gyártás során. A sorozatgyártás gazdaságosabb előállítást tesz lehetővé.

PLANT

A PLANT-et két mérnök alapította, akiknek fontos a környezet és a design: Dr. Tamási Kinga és Borsodi Eszter. A PLANT egy induló fenntartható divatmárka, amely növényi eredetű, újrahasznosított anyagokból designer táskákat készít 3D nyomtatással.

Az angol PLANT szónak számos jelentése van, ezekből több is igaz a márkára:
      • Növény: az általuk használt anyagok nagy része növényi eredetű
      • Elültet: szeretnék a környezettudatos gondolkodás magját elültetni mások fejében is
      • Gyár, üzem: termékeik fő alkotórészei egy géppel, 3D nyomtatóval készülnek

Filozófiájukat az alábbiak jellemzik:
      • Egyedi, kisszériás designer termékek előállítása a luxusmárkákhoz képest elérhető áron
      • Minimális hulladékkal járó technológia (3D nyomtatás) alkalmazása
      • Fenntartható anyagok használata (növényi eredetű és újrahasznosított anyagok)
      • Hulladékkezelés problémájának megoldása: a már nem használt táskákat visszaveszik, és az ártalmatlanításukra egy hulladékkezelési protokollt dolgoztak ki
      • Európai alapanyag és gyártás, a körkörös gazdaság támogatása
      • Átláthatóság, etikus módon történő előállítás
      • Bevételük egy részét jó ügyek támogatására (pl.: óceáni hulladék eltávolítása a Plastic Bank segítségével) szeretnék fordítani

Elkészült a márka első kollekciója, ami az "Eternal Circle" vagyis "Örökös körforgás" nevet viseli. Az elnevezés az égitestek és a napszakok véget nem érő váltakozására utal, ennek megfelelően a Hold és a Nap stilizált motívumai díszítik a táskát. A cél a geometriai formák természetes anyagokkal (fa, pamut és len) való ötvözése volt, így egyszerre jelenik meg a naturális jelleg és a modern, letisztult formavilág.

GreenMIG Hungary Kft.

A GreenMIG Hungary Kft. különösen sikeres és kiváló minőségű innovációja a hőszigetelő bevonatrendszerünk alapjául szolgáló technológia – a DHMb® Double Hybrid Membrane. Hővisszaverő és nedvességszabályozó tulajdonságaival a MIG-ESP® úgy lett kialakítva, hogy javítsa az épületek energiahatékonyságát, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást, miközben egészséges, higiénikus beltéri klímát teremt a lakók számára. Ezen fejlesztését prezentálja a Zöld E-Expó keretén belül a GreenMIG Hungary Kft.

greenmigtech.at - WEBSHOP

Albitech Kft.

Az Albitech Kft. biológiai megoldásra vállalkozik a vízmegtartás növelésére és talajaink védelme érdekében. Az AlgaTer egy speciális talajalga alapú mikrobiológiai készítmény. A termék hatása sokrétű: javítja a talaj szerkezetét, minőségét; tápanyagot biztosít a talajban, és a talajon élő élőlények számára; növényi növekedést elősegítő anyagokat tartalmaz és termel (fitohormonokat). A készítmény alapja a Klebsormidium bilatum fonalas zöldalga tenyészete. Ezt a készítményt mutatja be a cég a Zöld E-Expó keretén belül.

albitech.hu - WEBSHOP

Beautycle

A Beautycycle célja a zöld innováció a kozmetikai hulladékgyűjtésben, ártalmatlanításban, újrahasznosításban és edukációban. A Beautycle (egyik) innovációja az alkalmazott hulladék-ártalmatlanítási technológiában rejlik, amelyet a Zöld E-Expó keretén belül mutatnak be.

Kutatásuk során megfigyelték, hogy a kozmetikai hulladékok rendkívül heterogén összetételűek, mind termékmaradványok, mind a csomagolási hulladék tekintetében. A cég által alkalmazott technológia segítségével a felhasználónak nem szükséges termékcsoportonként szétválogatni a hulladékot, elég, ha azt leadja egy gyűjtőponton. Ezt követően koordinálják a hulladékgazdálkodási logisztikát és az ártalmatlanítást. Az általuk alkalmazott technológia során mechanikai és vegyi úton energia és nyersanyagok visszanyerésével ártalmatlanítják a hulladékot, gondoskodva a másodlagos nyersanyagok megfelelő újra felhasználásáról. Annak érdekében, hogy a gyártókat- illetve forgalmazókat érdekeltté tegyék a programban való részvételben, terveik között szerepel, hogy partnereik számára tanúsító védjegyet állítsanak ki arra vonatkozóan, hogy aktív szerepet vállaltak a kozmetikai termékek kapcsán keletkező hulladék felelős ártalmatlanításában és újrahasznosításában.

beautycle.org