Zöld Expo - Díjazottak

Zöld Expo - Díjazottak

Utolsó frissítés: 2023 július 03.

 

Fantasztikus zöldinnovációs eredmények Magyarország első Zöld E-EXPO-ján

 


​​​​​​​
​​​​​​​

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében az idén került megrendezésre az első olyan E-EXPO, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöldinnovációkat.
A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai: ezek eredményeit ténylegesen multidiszciplináris jelleggel lehet csak értelmezni, ahogyan a klímacélokat is csak a gazdaság különböző szegmenseinek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni.
A Zöld E-EXPO azokat a magyarországi termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat mutatta be, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a hazai gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.  
Az EXPO szervezői arra is törekedtek, hogy a rendezvény teljes egészében a fenntarthatóság követelményei között kerüljön megrendezésre: amellett, hogy a díjak, oklevelek is fenntartható alapanyagokból készültek, az EXPO-ra nem kellett standokat építeni és az alapanyagokat a helyszínre szállítani, hiszen a kiállítók a pályázati anyagaikat, prospektusaikat a rendezvény honlapjára tölthették fel (www.e-expo2023.hu), sőt az EXPO valamennyi programeleme kapcsán a környezetbarát közlekedési módok és elektronikus kommunikációs platformok használatát helyezték előtérbe a szervezők.

Az EXPO-ra közel hatvan pályázat érkezett a zöldinnovációk széles körének bemutatásával, melyeket tizennégy kategóriában díjaztak a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek.
Az EXPO két kiemelt díja a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj, valamint a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Díj volt. A Nívódíj célja azoknak a vállalkozásoknak, szakembereknek, szakmai szervezeteknek a díjazása, amelyek/akik a legtöbbet tettek a hazai zöldinnovációs, energiahatékonysági fejlődés és a zöldgazdasági átállás támogatása érdekében. A Nívódíjat első helyen a BiBO Franchise Kft. kapta átfogó fenntarthatósági innovációs tevékenységéért, második helyezett a Corn Oil Press Kft., míg a harmadik helyet a SOKON Kft. szerezte meg.
Az EXPO másik kiemelt díja a Zöldinnovációs és Zöldgazdasási Díj, amelynek célja több kategóriában a hazai zöldinnovációk díjazása volt. A díjat Tamási Kinga és csapata szerzete meg, PET-palackok új köntösben: Hobbi drón- és hajó alkatrészek fejlesztése a Zöldinnováció jegyében című pályázatával. Második helyen megosztott eredmény született: a Budapesti Gazdasági Egyetem online kkv-ökológiai lábnyom kalkulátora mellett, Bernáth Dénes Greencent pályázata nyert, míg a megosztott harmadik helyezettnek járó jutalmat az E-Flag Kft. és a Greenbee Dekor Kft. vehette át.
Az EXPO a legfiatalabb generáció képviselőit is igyekezett megszólítani a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági rajzpályázat keretében, amelynek célja a fiatalabb generációk zöldgazdasági termékek, technológiák, megoldások felé való orientálása. A kis művészeket támogatta a Csodák Palotája, a Veresegyházi Medvepark, Budakeszi Vadaspark és a Kockapark. Az I. kategóriában első helyen szerepelt Bicséri Júlia, második lett Dányi Dominik, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Csoma Elena Zoé vehette át. A II. kategóriában első helyen Bagi Petra Lili, második helyen Milánkovics Alex, míg harmadik helyen Sárik Alexandra végzett. A III. kategóriában Peresztegi Hanna vehette át az első díjat. A IV. kategóriában Kovács Karola vehette át az első, Csiha Norbert Gyula a második, Ács Ramóna pedig a harmadik helyezésért járó díjakat.


Az EXPO két fődíja mellett számos különdíj is gazdára talált: a publikációs díjak kategóriában első helyen végzett Sárközy Helga (Magyar Minőség, Versenytükör), Buncsek Péter -Laza Margit - Györky Erika (Közigazgatási Eljárási Jogi Közlemények), második helyen végzett Veress Árpád, valamint Berecz Edina (Magyar Minőség), illetve harmadik helyezett lett Gordos Bianka (Magyar Minőség).
A Nestlé Hungaria Kft. és a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. által támogatott Zöldinnovációs EXPO Fiatal Innovátora Díjat első helyen Endrédi Ádám vehette át Naphéj rendszer című pályaművével. Megosztott második helyen végzett AGROVODA című pályázatával Valasek Mónika, továbbá a Smart Greenhouse Control Kft. Öntözésvezérlő fejlesztésével. A harmadik helyezettnek járó díjat Tamási Kinga és csapata vehette át PET-palackok új köntösben című pályázatáért.

A Magyar Fejlesztési Bank által támogatott Az év zöld vállalkozása Díj-at első helyen a CUP Revolution Kft. vehette át az újrahasznosított termékeivel, a második helyen a BIBO Franchise Kft. és a Rising.eco Kft., míg harmadik helyen a Corn Oil Press Kft. végzett.
Ebben a díjkategóriában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is felajánlott egy önálló különdíjat, Környezetvédelmi Innovációs Díj elnevezéssel, melyet a BIBO Franchise Kft. vehetett át.

Az MBH Bank Nyrt. által támogatásával Az év zöld mezőgazdasági innovátora Díjat első helyen a BUSA Bt. vehette át a forgókapás műszaki innovációjáért. A második helyezésért járó díjat megosztva az innovatív szárítórendszer kifejlesztésért a Dryerdoctor Kft. és a fólia vezérlő rendszer kimunkálásáért a Smart Greenhouse Control Kft. vehette át. Harmadik helyen végzett Valasek Mónika döntéstámogató vízgazdálkodási AGROVODA pályázata.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest Vármegyei és Fővárosi Szervezete és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által támogatott Az év zöld mezőgazdasági innovációja Díjat első helyen a Greenbee Dekor Kft. vehette át magpapír fejlesztésével. Megosztott második helyen szerepelt a MATE Környezettudományi Intézet Öntözés és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Albiter Kft. A harmadik helyezett ebben a kategóriában is megosztott lett, melynek nyertesei az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt., valamint az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára.

A Vízipari Holding Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával átadott Az év zöld vízgazdálkodási innovációja Díjet első helyen az AQUA Profit Zrt. vehette át vízfertőtlenítő zöldinnovációájért. Második helyen Valasek Mónika, míg harmadik helyen a Smart Greenhouse Control Kft. szerepelt.
Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége és a Magyar Közút Nzrt. által támogatott Az év zöld építőipari vállalkozása Díjat első helyen a SOKON Kft. vehette át faépítészeti zöldinnovációs megoldásait bemutató pályázatáért, megosztott második helyen PlatanPlan Kft. és a Resysten Hungary Kft., míg megosztott harmadik helyen a CUBE Factory Kft.és a Café Plusz Kft. szerepelt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ÉLBC Kft, illetve a KMÉ támogatásával megvalósuló Leginnovatívabb élelmiszervállalkozás Díjat az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. vehette át.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által felajánlott Az év zöld települési önkormányzata Díjat Alsómocsolád önkormányzata vehette át, míg a szintén a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által felajánlott Az év zöld települési önkormányzati intézménye Díjat első helyen a vetőmag-könyvtár kidolgozásáért az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára, második helyen pedig a fenntarthatósági edukációs tevékenységéért a MIREHU NKft. vehette át.

A Magyar Bankszövetség és az OTP Bank támogatásával átadásra kerülő A legzöldebb, legfenntarthatóbb innovatív projektötlet Díjat első helyen Borsodi Eszter vehette át a fenntartható 3D nyomtatással készült táskák és a fenntartható divat témakörében. Megosztott második helyezést ért el a Beautycle Recycling Kft., a Nibi Care Franchise Kft., valamint Endrédi Ádám. Megosztott harmadik helyen szerepelt Sziroczák Dávid, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, Juhász Benedek, valamint a MEHI Renopont projektötlete.

A SPAR fenntarthatósági különdíját a Magyar Jégkorong Szövetség szerezte meg a társadalmi fenntarthatósági tárgyú pályaművével.

A rendezvény kiállítóinak virtuális standjai folyamatosan megtekinthetőek a www.e-expo2023.hu honlapon, ahol a MATEMarket felületen elérhetők a már kereskedelmi forgalomban levő termékkel rendelkező innovátorok webshopjai is.

A mai díjátadóig a közönség is szavazhatott a rendezvény honlapján. Ez alapján a közönség-díjat az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának képviselői vehették át Prof. Dr. Boros Anitától, a rendezvény szakmai vezetőjétől.

Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Rajzpályázat Díjazottjai


​​​​​​​

​​​​​​​


​​​​​​​
Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expo Díjazottjai


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


​​​​​​​

​​​​​​​
 


 ​​​​​​​
​​​​​​​